Haiku

haiku_kolaz

Haiku je trivrstična pesniška oblika, japonskega izvora. Danes velja za najbolj razširjeno pesniško obliko na svetu. Kot kaže, je njena kratka forma, po drugi strani pa filozofska, intuitivna, globoka vsebina, idealna duhovna hrana za sodobnega človeka, ki marsikdaj nima časa opaziti sebe, svojih resničnih potreb, drugih.

Da bi svoje veselje in znanje o haikuju delil z dijaki, sem leta 2000 predlagal, da naša šola razpiše Prvi slovenski srednješolski natečaj za najboljši haiku. Ravnateljica je zamisel podprla, pri izvedbi pa so mi pomagali tudi drugi, predvsem kolegica Alenka Ocvirk Zelič. Odziv je bil presenetljivo dober, saj se je na prvi natečaj odzvalo 180 dijakinj in dijakov. Drugi natečaj smo razširili s haikuji v angleškem jeziku.

Gimnazija Vič in Cankarjev dom v šolskem letu 2011/12 razpisujeta srednješolski natečaj za najboljši haiku in sicer dvanajsti natečaj v slovenskem, enajsti natečaj v angleškem, četrti natečaj v španskem, drugi v italijanskem in francoskem jeziku ter prvi natečaj v nemškem jeziku.

Podrobnosti si preberete v razpisu.

Posebej vas opozarjamo na letošnjo novost, to je da peto kopijo pošljete tudi na elektronski naslov najhaiku@gmail.com.

Arhiv

In še nekaj nagrajenih haikujev naših dijakov:

vroča voda
s sebe spiram
petkov večer

Alja Zore

Ključ v vratih
škrtne danes
drugače.

Ana Šemrov

dež pada,
klošar v jarku,
pokrit s kolesom

Primož Zorc

Drugi obrazi
a še vedno isti
okus kave

Ajda Bračič

Edin Saračević