Dobrodošli na spletni strani ob praznovanju 80 letnice Gimnazije Vič

Dogodki:
Od ideje do viškega simbola
Obisk dr. Primoža Južniča
Obisk Vesne Bleiweis Kos
Obisk Jožeta Piana
Obisk dr. Janeza Bogataja
Obisk Franceta Slabeta
Intervju z Jožefo Pavlovič
Simultanka z Brunom Parmo
Obisk dr. Janeza Bogataja
Obisk dr. Jaka Smrekarja
Seznam donatorjev
Zbornik Gimnazija Vič 1929-2009

Simultanka z Brunom Parmo

23. 12. 2008 je Gimnazijo Vič obiskal šahovski velemojster Bruno Parma, ki je odigral simultanko z našimi profesorji in dijaki.

Bruno Parma se je rodil 1941 v Ljubljani.

Med leti 1957 in 1961 je obiskoval takrat še VII. Gimnazijo Vič. Že kot gimnazijec se je uveljavil kot najboljši šahist med jugoslovanskimi mladinci. 1961 je postal mladinski svetovni prvak, hkrati pa tudi najmlajši mednarodni mojster na svetu. Velemojstrski naziv je dobil 1963.

20 let je zastopal jugoslovansko državno šahovsko reprezentanco ter osvojil šest srebrnih ter dve bronasti olimpijski priznanji. Je prejemnik tudi dveh srebrnih in ene bronaste medalje z evropskih prvenstev.

Bruno Parma se je v svoji šahovski karieri meril z najmočnejšimi šahisti tistega časa, kot so bili: Fischer, Karpov, Smislov, Talj, Petrosjan, Spaski, Bronstein, Larsen, Korčnoj, Portisch, Polugaevsky, Stein, Timman.

Kot dolgoletni urednik beograjskega Šahovskega informatorja je prispeval, da se je ta almanah utrdil kot vodilna svetovna strokovna šahovska publikacija. Uveljavil se je tudi na publicističnem področju, zlasti s knjigo Šah za vsakogar (1975, soavtor Boris Kutin). Skupaj z Borisom Kutinom je napisal tudi knjigo o dvoboju za svetovno prvenstvo 1972 Fischer: Spaski.

Bil je tudi prvi selektor slovenske državne reprezentance od leta 1991 do 1997.

Je prejemnik tudi več priznanj. Leta 1971 je prejel red zasluge za narod s srebrno zvezdo, ki mu ga je podelil predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito. V slovenskem merilu pa je leta 1986 prejel Bloudkovo nagrado in leta 2002 Častni znak republike Slovenije.

Srečanje na šoli je bil 23. 12. 2008 ob 17. uri v telovadnici šole. Čeprav Bruno Parma pravi, da javno ne igra več šaha, se je vseeno prijazno odzval povabilu z naše in njegove tako ljube šole. Vseh udeležencev simultanke je bilo 15. Seveda je Bruno Parma zmagal v vseh partijah, najbolje in najdlje se je držal prof. Igor Kovač, ki je sicer tudi organiziral simultanko.

Po končanih igrah smo gostujoče povabili na ogled po šoli, nato pa na prijazen klepet v zbornico, kjer smo ponovno oživili marsikatero doživetje tudi skupaj z gospodom Lobodo, dolgoletnim igralcem, režiserjem, umetniškim vodjem Lutkovnega gledališča, primarijem dr. Vanjo Vugom, specialistom medicine športa, dela in prometa.

Spominjali so se profesorice za matematiko Pilgramove, pa prof. Topolovčeve in drugih. Ravnateljica šole ga. mag. Krapež Alenka se je g. Parmi zahvalila za obisk in mu podarila izdelek našega dijaka. Vsi skupaj pa smo si obljubili, da se ponovno srečamo 31. marca na naši skupni proslavi ob 70-letnici šole.

Zapisala: Jana Ozimek

Galerija slik


Gimnazija Vič, 1929-2009