Dobrodošli na spletni strani ob praznovanju 80 letnice Gimnazije Vič

Dogodki:
Od ideje do viškega simbola
Obisk dr. Primoža Južniča
Obisk Vesne Bleiweis Kos
Obisk Jožeta Piana
Obisk dr. Janeza Bogataja
Obisk Franceta Slabeta
Intervju z Jožefo Pavlovič
Simultanka z Brunom Parmo
Obisk dr. Janeza Bogataja
Obisk dr. Jaka Smrekarja
Seznam donatorjev
Zbornik Gimnazija Vič 1929-2009

Obisk Franceta Slabeta, nekdanjega dijaka Gimnazije Vič

V petek, 7.11.2008, nas je obiskal nekdanji dijak naše šole gospod Franc Slabe. Gimnazijo Vič je obiskoval v letih od 1954 do 1956. Prvo leto srednje šole je namreč obiskoval na gimnaziji Jurija Vege Idrija. Od takrat, ko je maturiral, pa do danes, je tako preteklo že 52 let, in tako kot naša šola tudi on letos praznuje sedemdesetletnico.

Kot je sam povedal, sta na gimnaziji Vič takrat bila samo dva razreda vsakega letnika, a in b, v vsakem razredu pa je bilo od 20 do 25 dijakov. Ker je bil doma iz Rovt pri Logatcu in takrat avtobusa iz Rovt še ni bilo, je živel pri dveh gospeh v Kozarjah in se vsak dan vozil v šolo s kolesom. O svojih spominih na maturo in maturantski ples pa je povedal: »Matura ni bila takšna kot danes in ni bila tako zahtevna.« Spominja se tudi maturantskega plesa na Rožniku. To tudi ni bil tak gala ples kot danes, saj so plesali na gramofonske plošče. Obleko in metuljčka si je izposodil. Spominja se tudi slavnostnega obhoda okrog šole.

Z Viča je nato, namesto da bi šel v vojsko, odšel v Avstrijo, kjer je zaprosil za kanadsko vizo. Dobil jo je po enem letu. V Kanadi se je nato, kljub temu da sta ga v gimnaziji najbolj zanimala zgodovina in geografija, vpisal na medicinsko šolo in postal medicinski tehnik. Tam je tudi spoznal dekle, s katero sta se poročila in se preselila na drug konec Kanade. Nekaj časa je bil zaposlen v bolnišnici, nato pa je imel zasebno ordinacijo in bil lastnik tudi manjšega podjetja, ki je delalo medicinski material. Sedaj ima dva sinova in hčer ter tudi že vnuke. V Kanadi živi že približno 50 let, a v Slovenijo se še vedno rad vrača, saj ima tukaj tudi veliko sorodnikov in prijateljev. Obljubil nam je, da nam bo poslal fotografije iz gimnazijskih let, želel pa bi dobiti tudi kroniko šole.

Galerija slik


Gimnazija Vič, 1929-2009