Dobrodošli na spletni strani ob praznovanju 80 letnice Gimnazije Vič

Dogodki:
Od ideje do viškega simbola
Obisk dr. Primoža Južniča
Obisk Vesne Bleiweis Kos
Obisk Jožeta Piana
Obisk dr. Janeza Bogataja
Obisk Franceta Slabeta
Intervju z Jožefo Pavlovič
Simultanka z Brunom Parmo
Obisk dr. Janeza Bogataja
Obisk dr. Jaka Smrekarja
Seznam donatorjev
Zbornik Gimnazija Vič 1929-2009

Obisk dr. Janeza Bogataja

V torek, 4. 11.2008, ob 9.30 je bil gost na Gimnaziji Vič dr. Janez Bogataj, nekdanji viški dijak, sedaj redni profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo. Dr. Janez Bogataj je avtor 45 knjig, 1300 člankov, je dobitnik Murkove nagrade ter dobitnik več tujih priznanj. Ukvarja se predvsem s kulturo in načinom življenja Slovencev v domovini, pa tudi v tujini. Na srečanju je govoril o svojih spominih na "viška" gimnazijska leta, na katera je zelo ponosen, saj je kar nekaj fotografij z naše "viške" v njegovih knjigah: Gaudeamus igitur, Vivat academia itd.

Veliko zanimivega nam je povedal tudi o maturantskih šegah od 17. stoletja do danes, saj je maturantske šege proučeval in jih opisal v knjigi Gaudeamus igitur. Obljubil nam je, da je pripravljen za naše četrtošolce pripraviti in obuditi nekdanje maturantske šege. Ker se ukvarja tudi s promocijskimi darili (izbral je darilo za angleško kraljico), nam je predlagal tudi, kaj bi bilo zanimivo darilo ob 80-letnici Gimnazije Vič.

dr. Janez Bogataj je poln ustvarjalnega nemira, bogat z idejami, zato se veselimo njegovega naslednjega srečanja z njim, saj nam je obljubil, da bi lahko pripravil predavanje Kako živeti s slovensko kulturno dediščino danes.Predvsem pa sta bila zanimivi dva misli za mlade:" Kadar se žura, se žura, kadar se dela, se pa dela." "Kdor ne pozna svojih korenin, ne ve, kdo je."

Dr. Janezu Bogataju želimo veliko uresničenih idej in ponovno snidenje z njim.

Galerija slik


Gimnazija Vič, 1929-2009