Dobrodošli na spletni strani ob praznovanju 80 letnice Gimnazije Vič

Dogodki:
Od ideje do viškega simbola
Obisk dr. Primoža Južniča
Obisk Vesne Bleiweis Kos
Obisk Jožeta Piana
Obisk dr. Janeza Bogataja
Obisk Franceta Slabeta
Intervju z Jožefo Pavlovič
Simultanka z Brunom Parmo
Obisk dr. Janeza Bogataja
Obisk dr. Jaka Smrekarja
Seznam donatorjev
Zbornik Gimnazija Vič 1929-2009

Obisk Jožeta Piana v 1.e

V petek, 24. oktobra 2008, dnevom pred največjim veseljem slehernega dijaka, se je nam ejevcem še posebej mudilo k uri španščine. Jesenske počitnice so bile pred vrati in nam se je mudilo k pouku? Ja, morda se sliši čudno, ampak imeli smo dober razlog; dobili smo obisk in ura španščine je pravzaprav odpadla. Obiskal nas je namreč očka naše Pie, gospod Piano. Ker je bil g. Piano še pred kratkim (vse je sicer relativnoJ) dijak Gimnazije Vič, smo ta obisk vključili v praznovanje 80-letnice naše gimnazije.

Ura je minila v znamenju raziskovanja Viča izpred nekaj več kot 20-ih let, izvedeli smo, da je bil g. Piano med drugim v svojih gimnazijskih časih zagrizen športnik in tudi predsednik dijaške skupnosti, po končani GV pa se je odpravil študirat filozofijo. Sam pravi, da je odločitvi za ta študij botroval prav bivši profesor filozofije na Viču. Povedal nem je tudi, da je bil eden od njegovih bivših sošolcev danes znan slovenski igralec, bolj poznan kot voditelj Malih sivih celic, Pavle Ravnohrib. Tudi on naj bi se za študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo odločil pod vplivom ene bivših profesoric. Naš razred, še posebej moški del populacije, so seveda najbolj zanimale take in drugačne dogodivščine in zgodovine GV in vsaj po pripovedovanju g. Piana jih tudi v njegovih časih ni manjkalo. Med drugim smo izvedeli, da je včasih na področju Viča delovala Viška banda, ki je bila enkrat celo udeležena v pretepu, v katerem jo je skupil tudi dijak GV.

Petinštirideset minut je zelo hitro minilo, saj je bilo pohajkovanje po Viču iz časov g. Piana izjemno zanimivo. Sama lahko rečem, da bi morali taki obiski bivših učencev na GV postati tradicionalni.

Ob koncu pa se še enkrat v imenu 1.E zahvaljujem g. Pianu za obisk, Mihi za vodenje pogovora ter Sari in Petri za sladke dobrote ob koncu pogovora.

Alja Špicar

Galerija slik


Gimnazija Vič, 1929-2009