Dobrodošli na spletni strani ob praznovanju 80 letnice Gimnazije Vič

Dogodki:
Od ideje do viškega simbola
Obisk dr. Primoža Južniča
Obisk Vesne Bleiweis Kos
Obisk Jožeta Piana
Obisk dr. Janeza Bogataja
Obisk Franceta Slabeta
Intervju z Jožefo Pavlovič
Simultanka z Brunom Parmo
Obisk dr. Janeza Bogataja
Obisk dr. Jaka Smrekarja
Seznam donatorjev
Zbornik Gimnazija Vič 1929-2009

Od ideje do viškega simbola

Prvotna ideja, da bi poslikali šolo je nastala v mislih ravnateljice naše šole Katje Hvala. S pomočjo projekta mesta Ljubljane "Ljubljana moje mesto" ji je to uspelo tudi uresničiti. Na razpis se je prijavilo mnogo arhitektov in oblikovalcev. Izbrana sta bila Davor Grgičevič in Mojca Leben. Leta 1996 sta skupaj začela snovati idejo o tem, kako bi ustvarili podobo, ki ne bi bila le dekorativna, temveč tudi uporabna. Davor je skrbel za umetniški del, Mojca pa bolj za teoretični del.

Na plan sta prišli dve ideji. Prva je bil labirint, skozi katerega se prebijamo skozi šolanje in ko ga končamo, se konča tudi labirint. Druga pa je bila spirala, katera je uporabljena tudi sedaj. To idejo sta začela brusiti in v desetih dneh je bila dodelana. Spirala naj bi ponazarjala pot šolanja in hkrati življenjsko pot, ki se nikoli ne konča, prav tako kot je neskončna spirala. Kolo, ki je obešeno na spirali pa naj bi ponazarjalo konec šolanja in začetek nove, svoje poti, osamosvojitev. Kolo, ki je uporabljeno je kolo Grgičevičevega očeta in je že precej staro, a vzdržljivo. Kolesar pa je narejen iz nerjavečega aluminija, kar ponazarja neuničljivost človeka. Spirala je tudi zanimivo pobarvana, uporabljene so dinamične barve, ki kažejo na to, da so tudi naša življenja dinamična.

Ker pa namen ni bil le dekorativen, sta to spiralo uporabila kot uro, kar pa je seveda odlična metafora za to ja prav tako kot teče ura, teče tudi čas našega šolanja in našega življenja. S tem šola ni pridobila le na izgledu, temveč je dobila tudi svoj prepoznavni znak, simbol. Spirala je bila odlično sprejeta in se je zelo dobro uveljavila prav tako na šoli, kot v okolici. A barve so sčasoma zbledele. Ravnateljica šole mag. Alenka Krapež je prišla na idejo, da bi polža obnovili. Za pomoč je zaprosila župana Ljubljane, g. Zorana Jankoviča, ki je prošnji prijazno ugodil. Gospod Karel Pollak z MOL-a, ki je vodil že prvotni projekt poslikave, je poskrbel tudi za obnovo. K sodelovanju je povabil kar ustvarjalca gospoda Davorja Grgičeviča in Mojco Leban. Poleti 2008 sta spiralo prebarvala,z novimi, sijočimo barvami. Uporabila sta akrilne, sintetične barve, z namenom da ne bodo tako hitro zbledele.

Omeniti velja še to, da so bili tako na mestni občini Ljubljana, kot ustvarjalca zelo veseli, ko smo jim predstavili, kje vse smo njihov motiv uporabili in da je postala spirala naš simbol v mnogoterih oblikah.

Tako je bil viški simbol in ponos – polž, narejen in obnovljen in danes krasi fasado viške gimnazije.

Še nekaj o avtorjih:

Tukaj je še nekaj posnetkov prvih skic viškega polža:
In posnetek viškega polža pred obnovitvijo:

In še posnetka viškega polža med obnavljanjem:Gimnazija Vič, 1929-2009